
Der er mange forskellige typer af løbeskader. Herunder er listet nogle af de mest almindelige. Når løsningen på problemet er behandling, har du mulighed for at aktivere en evt. henvisning fra lægen, sundhedsforsikring og tilskud fra “Danmark”. Akutte skader, her med ankel som eksempel:
Forstuvet ankel. Behandles med RICEM princippet:
- Rest- hvile. Specielt de første par dage skal du aflaste så meget som muligt. Du må gerne bevæge anklen ved fx. cykling, svømning eller anden form for ubelastet aktivitet.
- Ice- Køling. Brug is de første par dage 20-30 min med 2 timers intervaller
- Compression. Kompression. Brug ankelbind eller bandage for at mindske hævelsen.
- Elevation. Ben holdes over hjertehøjde ved siddende og liggende aktiviteter.
- Movement. Bevægelse. De første par dage for at øge cirkulationen og fjerne affaldsstoffer, herefter øges intensiteten. Hvis du vil hurtigere og mere sikkert tilbage kan du med fordel bruge vores Alter G- vægtaflastende løbebånd.
Overbelastningsskader
Forfodsplatfod
Læs mere
Symptomer i forfoden henover den forreste fodbue, samt ud i tæerne. Vi undersøger om det er en reel platfod eller det fx. er en låst knogle der giver symptomerne.
Løsning: Typisk laver vi en dynamisk specialsål for at rette op på den manglende fodbue. Nogle gange kan foden behandles og trænes tilbage til funktion. Foden er kompleks og uanset om man har problemer eller ej, anbefaler vi at lave øvelsesprogram til fødderne
Løsning: Typisk laver vi en dynamisk specialsål for at rette op på den manglende fodbue. Nogle gange kan foden behandles og trænes tilbage til funktion. Foden er kompleks og uanset om man har problemer eller ej, anbefaler vi at lave øvelsesprogram til fødderne
Skinneben yderside
Læs mere
Smerter på ydersiden (nogle oplever det som forsiden) af skinnebenet er en af de tilstander der typisk er nemme at arbejde med. Smerterne opstår typisk ved opstart af løb, forkert intensitet (det kan være både for langsomt og for hurtigt), fodtøj som påvirker din løbestil negativt samt underlagets påvirkning. Behandling kan bestå af compressionstrømper, løb i vores alter g, vurdering af løbesko ift. intensitet og mål. Styring af intensitet og lokal behandling af smertepræget muskulatur.
Knæsmerter yderside/løberknæ:
Læs mere
Vi ser desværre for ofte at folk kommer med løberknæ fordi de har anskaffet forkert fodtøj. På ydersiden af låret løber en stor sene. Hvis den bliver belastet forkert eller for meget kan det give problemer omkring et lille fremspring v. knæet hvor senen løber over. Har du fodtøj der er for hårdt til dig kan det give dig problemer der ikke bare stopper. Nogle vælger at holde pause med løb indtil smerten er væk. Hvis du ikke finder årsagen til problemet, kommer symptomerne igen når du starter op med løb igen. Løsningen på problemet vil være at starte med vores fysioterapeutiske løbetest for at vurdere løbeskoene. Hvis det ikke er nok skal du have en løbestilsanalyse. Du skal typisk ikke stoppe med at løbe, men du må ikke få smerter under løb. Fortsæt med at løbe i vores vægtaflastende løbebånd så du fortsætter med løbebevægelsen samtidig med du får ilt til det skadede område. Herved får du mindre risiko for reskade. Du kan også med fordel lave øvelser med en foamroaller. Vi behandler med shockwave, mobilisering af skadet væv og træning af svag muskulatur typisk fra ankel og hofte.
Rygsmerter
Læs mere
Ryg og hoftesmerter kan hænge tæt sammen. Hvis du har isoleret rygsmerter kigger vi på din løbestil, da vi ved at nogle typer af sko og løbestile provokerer smerter mere end andre. Har du udstråling ned i hofte eller ben, kan det være en kombination af mobilitet og stabilitet i ryggen. Vi vurderer om det er sko, træning eller en kombination der vil være løsningen for dig.
Svangproblemer/Knyster
Læs mere
Er du platfodet kan en løsning være indlægssåler for at mindske den lokale problematik samt den negative påvirkning det giver længere oppe i kroppen. Herudover mindsker man også presset på storetå knysten. Specielt kvinder har en tendens til at gå i for smalt fodtøj, det giver et yderligere pres på knysten og kan ende med hallus valgus eller andre problematiske fodproblemer.
Skinneben inderside
Læs mere
Ved skinnebensbetændelse på indersiden skal man sørge for at søge hjælp hurtigt. Nogle har en tendens til at lade tiden gå for at se om det går væk, det kan vi bestemt ikke anbefale med denne problematik. Problemet kan have mange årsager, vi kigger på fodtøjet som det første. Du skal have lavet en test i bevægelse, det giver ingenting kun at kigge på dine fødder mens du står stille. Vi filmer dig i bevægelse, vurderer din løbestil og belastning fra specielt fødder hofte. Udfra analysen finder vi det rigtige fodtøj til dig. Herefter kan videre løsning være behandling af din problematik typisk bestående af shockwave, træning af svag muskulatur, styring af løbestil og intensitet.
Knæsmerter inderside
Læs mere
Nogle gange har knæsmerter ingenting med knæet at gøre! Det kan stamme både fra hofte/ryg og fod/ankel. Vores løbestilsanalyse afdækker din problematik og finder løsningen. Indersidesmerter er ofte relateret til dårligt fodtøj og svag hofte. Nogle gange i kombination med optrapning af km.
Hovedpine
Læs mere
Hovedpine under eller efter løb kan være relateret til dine løbesko, løbestil eller svag muskulatur fra ryg og nakke. Book tid til løbestilsanalyse når du skal have vurderet problemet.
Hælspore
Læs mere
Hælspore eller smerter omkring hælen er et udbredt problem. Rent klinisk skal du have foretaget et røntgenbillede for at få påvist en rigtig hælspore. Rent praktisk ser vi dog at symptomer og røntgenbillede ikke behøver at passe sammen. De fleste hælsporesymptomer kan vi klare ved en kombination af shockwave behandling, det rigtige fodtøj, indlægssåler samt relevant styrketræning af primært underbensmuskulatur.
Knæsmerter under knæet/springerknæ
Læs mere
Aldersmæssigt kan der være forskel på hvorfor du får smerter under knæet. Hos personer der er i voksealderen er det vigtigt at udrede om deres smerter under knæet er fordi de vokser eller det er en anden belastningsrelateret problematik. Hos løbere kan det bl.a hænge sammen med intensitet, fodtøj, smidighed og styring af bevægelsesmønsteret.
Hoftesmerter
Læs mere
Hvilken sko er den perfekte til dit løb? Når vi tester dig, tager vi udgangspunkt i hvad du skal bruge skoen til. Er du en af dem der bliver vild med løb får du måske lyst til at løbe længere end ved testen. Det kan give hoftesmerter. Skotypen kan ændre sig på de lange ture, men det kan også være at der skal mere fokus på core og hoftestabilitet. En løbestilsanalyse kan give dig løsningen. Du kan også deltage på vores hold “styrketræning for løbere”. Her er der fokus på funktionel træning af de muskelgrupper hvor løbere og triathleter typisk ikke er stærke nok.